Συχνές Ερωτήσεις

Home | Υπηρεσίες | Εγκυμοσύνη | Συχνές Ερωτήσεις

Μόλις έμαθα ότι είμαι έγκυος. Τι συμπτώματα θα πρέπει να περιμένω; Έχουν όλες οι γυναίκες εμετούς και ζαλάδες;

Το πρώτο και κύριο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης είναι η απουσία περιόδου, η οποία πολλές φορές συνοδεύεται από ευαισθησία και πρήξιμο στους μαστούς, αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας, ναυτία κι εναλλαγές διάθεσης. Όσο προχωρά όμως η εγκυμοσύνη και θα μπεις στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, οι ενοχλήσεις όπως η ναυτία, οι ζαλάδες κι η κόπωση υποχωρούν. Το δεύτερο τρίμηνο θεωρείται το πιο άνετο από άποψης ενοχλήσεων, κόπωσης και διάθεσης.

Αντίθετα, στο τρίτο τρίμηνο, που το έμβρυο θα έχει μεγαλώσει αρκετά, θα εμφανιστούν άλλου είδους ενοχλήσεις, που οφείλονται στην αύξηση του βάρους. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις δυσκολία στον ύπνο, να έχεις έντονες καούρες στο στομάχι, να εμφανίσεις δυσκοιλιότητα ή κάποια κρίση αιμορροΐδων. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσεις οίδημα στους αστραγάλους και στα δάκτυλα.

Είναι σημαντικό όμως να θυμάσαι ότι κάθε εγκυμοσύνη διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, ενώ και η ίδια γυναίκα μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικά συμπτώματα από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη.

Τι είναι η αυχενική διαφάνεια; Τι διαπιστώνει η συγκεκριμένη εξέταση;

Πριν την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου, η έγκυος υποβάλλεται σε μία εξέταση που είναι γνωστή ως αυχενική διαφάνεια. Πρόκειται για μια εξέταση που συνδυάζει μία αιματολογική εξέταση και ένα υπερηγράφημα. Στη συγκεκριμένη εξέταση, ο γιατρός μετράει την αυχενική πτυχή του εμβρύου και προκύπτουν οι πιθανότητες του συγκεκριμένου εμβρύου για Σύνδρομο Down ή άλλα σύνδρομα που οφείλονται σε χρωμοσωματικές ανωμαλίες.

Την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό μίας τέτοιας πάθησης μπορεί να την δώσει μόνο η λήψη χοριακών λαχνών (CVS) που γίνεται στο πρώτο τρίμηνο, και η αμνιοπαρακέντηση, που γίνεται ανάμεσα στην 16η και την 20ή εβδομάδα.

Τι θα πρέπει να περιμένω προς το τέλος της κύησης;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις τελευταίες εβδομάδες, το έμβρυο παίρνει θέση. Γυρνάει δηλαδή με το κεφάλι προς τα κάτω.

Το βάρος ενός τελειόμηνου εμβρύου ποικίλλει από τα 2,5 μέχρι τα 4 κιλά, ενώ το ύψος του μεταξύ 48,3 και 53,3 εκατοστών.

Πότε ένα έμβρυο θεωρείται τελειόμηνο;

Όταν έχουν συμπληρωθεί οι 37 εβδομάδες κύησης. Από εκείνη την εβδομάδα και έπειτα, όλα τα όργανα του εμβρύου μπορούν να λειτουργήσουν μόνα τους.

Η μητέρα μου έχει σάκχαρο. Έχω μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσω διαβήτη στην εγκυμοσύνη μου; Πώς θα το διαπιστώσω;

Θα πρέπει να αναφέρετε την ανησυχία σας στον γιατρό σας. Αυτός θα σας υποδείξει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να υποβληθείτε σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζη.

Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνω όταν διαπιστώσω ότι είμαι έγκυος;

Αφού η εγκυμοσύνη επιβεβαιωθεί με εξέταση αίματος (β-χοριακή), ο γιατρός θα σας συστήσει έναν εκτεταμένο προγεννητικό έλεγχο. Σκοπός του ελέγχου είναι να αποκλειστούν τυχόν προβλήματα και να προσδιοριστούν τυχόν ανεπάρκειες που ενδέχεται να δυσκολέψουν την εγκυμοσύνη.

Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει συνήθως τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Γενική αίματος
  • Ομάδα αίματος, Rhesus και ανίχνευση αντισωμάτων
  • Αντισώματα ερυθράς
  • Ηπατίτιδα Β
  • Σύφιλη
  • HIV (AIDS)

Στο προγεννητικό έλεγχο, ο γιατρός μπορεί φυσικά να προσθέσει όποια άλλη εξέταση κρίνει απαραίτητη.

Είχα καθυστέρηση κι έκανα τεστ εγκυμοσύνης. Βγήκε αρνητικό. Υπάρχει περίπτωση να είμαι έγκυος;

Υπάρχει, αν το τεστ δεν έγινε καλά ή δεν έγινε την κατάλληλη στιγμή (δηλ. έγινε πολύ νωρίς). Τα τεστ εγκυμοσύνης ποικίλλουν ως προς την ευαισθησία τους –το πόσο σύντομα δηλαδή μπορούν να ανιχνεύσουν την ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) στα ούρα ή στο αίμα.

Θα πρέπει να έχει δοθεί στο σώμα της γυναίκας αρκετός χρόνος να παράξει αρκετή hCG ώστε να μπορεί να ανιχνευτεί από το τεστ. Μην βιαστείτε λοιπόν να κάνετε τεστ. Ένας γενικός κανόνας είναι η γυναίκα να περιμένει να «χάσει» πρώτα μία περίοδο προτού κάνει το τεστ.

Υπάρχει τρόπος να υπολογίσω πότε ακριβώς έμεινα έγκυος;

Ο υπολογισμός της ημερομηνίας της φυσικής σύλληψης είναι εξαιρετικά δύσκολος. Η θεωρία λέει ότι αν μία γυναίκα έχει κανονικό κύκλο, η ωορρηξία της θα συντελεστεί κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης ημέρας του μήνα. Η ωορρηξία είναι το χρονικό διάστημα εκείνο κατά το οποίο μπορεί να συμβεί η σύλληψη λόγω του ότι τότε είναι διαθέσιμο ένα ωάριο.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν παρουσιάζουν ωορρηξία σταθερά κάποια συγκεκριμένη ημέρα τον μήνα, ενώ για πολλές η ημέρα της ωορρηξίας διαφέρει από μήνα σε μήνα. Αν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη ότι τα σπερματοζωάρια μπορεί να παραμείνουν ζωντανά μέσα στο σώμα της γυναίκας για 3-5 ημέρες μετά την επαφή, αυτό καθιστά τον υπολογισμό της ημερομηνίας σύλληψης ιδιαίτερα δύσκολο. Οι περισσότεροι γιατροί χρησιμοποιούν την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και υπερηχογραφικές μετρήσεις για να υπολογίσουν την ηλικία της κύησης και να προσδιορίσουν την ημερομηνία σύλληψης του εμβρύου. Ωστόσο, πρόκειται για εργαλεία που υπολογίζουν πιθανές ημερομηνίες – η ακριβής ημερομηνία σύλληψης του εμβρύου είναι τελικά πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί.

Ούτε η η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού δεν αποτελεί ακριβές εργαλείο για τον προσδιορισμό της σύλληψης, καθώς αυτή δεν είναι παρά μια ημερομηνία που έχει προσδιοριστεί με πιθανότητες (από το σύνολο των γυναικών, μόνο το 5% γεννά την πιθανή ημερομηνία τοκετού- ΠΗΤ).

Είμαι έγκυος και νιώθω πόνους στην κοιλιά. Υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για συσπάσεις;

Οι έγκυες μπορεί να έχουν κάποιες ήπιες συστολές στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Οι συσπάσεις αυτές μοιάζουν με αυτές τις περιόδου και γίνονται αισθητές στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, από τη μία ή την άλλη πλευρά. Η πιθανότερη αιτία είναι οι μεταβολές που συμβαίνουν στη μήτρα, η οποία υφίσταται αλλαγές, καθώς το εμφυτευμένο έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσεται.

Κάποιες ελαφρές συσπάσεις μπορεί να προέρχονται επίσης, από τη μικρή κύστη που μπορεί να δημιουργηθεί στην ωοθήκη κατά την ωορρηξία, το λεγόμενο ωχρό σωμάτιο. Αυτή η κύστη παράγει προγεστερόνη μέχρι ο πλακούντας διαμορφωθεί επαρκώς, ώστε να αρχίσει να παράγει τη δική του προγεστερόνη. Αυτή η μικρή κύστη λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει κάποιες ενοχλήσεις στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Έκανα τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε θετικό. Μετά από λίγο όμως άρχισα να βλέπω αίμα. Τι μου συμβαίνει;

Περίπου το 25-30% των εγκύων εμφανίζουν μια μικρή αιμορραγία στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας που προκαλείται κατά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα ή εξαιτίας κάποιας λοίμωξης, τραχηλικού ερεθισμού, έκτοπης κύησης ή επαπειλούμενης κύησης- αποβολής.

Δυστυχώς, η μία στις δύο γυναίκες θα εμφαίσουν μια μικρή αιμορραγία που θα εξελιχθεί σε βαρύτερη απώλεια αίματος που τελικά θα καταλήξει σε αποβολή. Οι άλλες μισές όμως θα συνεχίσουν την εγκυμοσύνη κανονικά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί αν μια κολπική αιμορραγία θα οδηγήσει τελικά σε αποβολή.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας στην περίπτωση που εμφανιστεί ελαφρά κολπική αιμορραγία που συνεχίζεται αυξανόμενη και συνοδεύεται από επώδυνες συσπάσεις, ραχιαλγία ή διαξιφιστικά άλγη.

Μπορεί μια γυναίκα να είναι έγκυος και να συνεχίσει να έχει περίοδο;

Δεν είναι σπάνιο μια έγκυος έχει κάποιες μικρές ακανόνιστες αιμορραγίες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι μικρές αιμορραγίες ωστόσο είναι αρκετά διαφορετικές από την «κανονική» έμμηνο ρύση.

Η «ανώμαλη» αιμορραγία ή οι κηλίδες αίματος που εμφανίζονται ωστόσο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνά σκούρου καφέ χρώματος ή ελαφρώς ροδόχροες. Επίσης, η αιμορραγία αυτή είναι μικρή- δεν αρκεί για να λερώσει μια σερβιέτα.

Ορισμένες γυναίκες ενδέχεται να μπερδέψουν μια τέτοια αιμορραγία με περίοδο κυρίως επειδή αυτή μπορεί να εμφανιστεί τη χρονική στιγμή που περιμένουν την κανονική τους εμμηνορρυσία.

Πώς ακριβώς δουλεύουν τα τεστ εγκυμοσύνης;

Ανιχνεύουν στα ούρα ή στο αίμα την ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη. Ανάλογα με το επίπεδο της ορμόνης στο αίμα ή στα ούρα διαπιστώνεται το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα εγκυμοσύνης.