Έλεγχος Γονιμότητας

Home | Υπηρεσίες | Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή | Έλεγχος Γονιμότητας

Κάποιες φορές η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης μπορεί να μην είναι τόσο απλή και εύκολη διαδικασία. Διάφοροι παράγοντες, όπως η ηλικία της γυναίκας,το ιατρικό και οικογενειακό της ιστορικό, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη γονιμότητα μιας γυναίκας ή ενός ζευγαριού.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό κάθε γυναίκα, αλλά και κάθε ζευγάρι που επιθυμεί να τεκνοποιήσει, να απευθύνεται από νωρίς σε έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο αναπαραγωγής, για να ενημερωθεί για θέματα γονιμότητας και τεκνοποίησης, αλλά και για να προβεί σε έλεγχο γονιμότητας, σε περίπτωση που ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.

Πότε ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο;

Η υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, του άνδρα ή και των δύο.

Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν μετά από ένα χρόνο συστηματικών και ελεύθερων – χωρίς προφύλαξη – σεξουαλικών επαφών, δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες φυσικής σύλληψης τότε μιλάμε για πρόβλημα υπογονιμότητας στο ζευγάρι.

Ειδικά σε περίπτωση που η γυναίκα είναι άνω των 36 ετών, τότε πρέπει το ζευγάρι να επισκεφθεί έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο αναπαραγωγής μετά από 6 μήνες συχνών και ελεύθερων σεξουαλικών επαφών.

Σε ποιες εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί η γυναίκα για να εκτιμηθεί η γονιμότητά της;

Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί σωστά η υπογονιμότητα, ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει με ακρίβεια τα αίτιά της. Γι’ αυτό, αφού ο γυναικολόγος ολοκληρώσει τον γυναικολογικό έλεγχο και καταγράψει το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας, είναι πιθανό να προτείνει κάποιες ειδικές εξετάσεις, κυρίως αιματολογικές, οι οποίες μετράνε τα επίπεδα ορμονών που υποδεικνύουν την ποιότητα αλλά και ποσότητα ωαρίων. Ενδεικτικά, οι εξετάσεις που πρέπει να υποβληθεί η γυναίκα είναι:

Έλεγχο ωορρηξίας: εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα ορμονών, ώστε να διαπιστωθεί αν παρουσιάζει ωορρηξία.

Υστεροσαλπιγγογραφία: η εξέταση αξιολογεί την κατάσταση της μήτρας και των σαλπίγγων. Υγρό εγχέεται μέσα στη μήτρα και κατόπιν λαμβάνεται μια ακτινογραφία για να ελεγχθεί αν η μητρική κοιλότητα είναι φυσιολογική και αν το υγρό προχωρά κανονικά διαμέσου των φαλλοπιανών πόρων. Αποφράξεις ή προβλήματα εντοπίζονται συχνά και διορθώνονται με χειρουργικές μεθόδους.

Λαπαροσκόπηση: εκτελείται υπό γενική αναισθησία και η διαδικασία εξετάζει τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τη μήτρα. Τα πιο συνήθη προβλήματα που ανακαλύπτονται με τη λαπαροσκόπηση είναι η ενδομητρίωση και οι ουλές. Ο γιατρός μπορεί, επίσης να ανιχνεύσει ανωμαλίες στις σάλπιγγες και τη μήτρα.

Ορμονικός έλεγχος: μπορεί να γίνει ώστε να ελεγχθούν τα επίπεδα των ωορρηκτικών ορμονών, καθώς και των θυρεοειδικών και υποφυσιακών ορμονών.

Έλεγχος ωοθηκικής επάρκειας: ώστε να προσδιοριστεί η πιθανή αποτελεσματικότητα των ωαρίων μετά την ωορρηξία.

Γενετικός έλεγχος: μπορεί να διενεργηθεί με σκοπό να ελεγχθεί αν υπάρχει κάποια γενετική ανωμαλία που προκαλεί υπογονιμότητα.

Υπερηχογράφημα πυέλου: Το υπερηχογράφημα πυέλου μπορεί να γίνει προκειμένου να αναζητηθεί νόσος στη μήτρα ή στις σάλπιγγες.

Σε ποιες εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί ο άνδρας;

Αρχικά γίνεται εξέταση των γεννητικών οργάνων και ερωτήσεις σχετικές με το ιατρικό ιστορικό του άνδρα- για τυχόν συμπαρομαρτούντες ασθένειες ή αναπηρίες,- με τη φαρμακευτική αγωγή και τις σεξουαλικές του συνήθειες. Στη συνέχεια, ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει τις παρακάτω εξετάσεις:

Σπερμοδιάγραμμα: το εργαστήριο θα αναλύσει το σπέρμα ως προς την ποιότητα, το χρώμα, την παρουσία λοιμώξεων ή αίματος.

Ορμονικός έλεγχος: πρόκειται για μια αιματολογική εξέταση που θα προσδιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ανδρικών ορμονών.

Διορθικό υπερηχογράφημα και υπερηχογράφημα οσχέου: μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό να αναζητήσει καταστάσεις, όπως παλίνδρομη εκσπερμάτιση και απόφραξη του εκσπερματιστικού πόρου.

Accordion content.

Accordion content.

Accordion content.